Szybki, smaczny i zdrowy obiad w jednym? Oczywiście, że się da – polecam makaron z brokułem. Muszę dodać, że mam to szczęście, że moje dzieci lubią zielone warzywa, nie straszny im groszek, brokuł czy szpinak. Przepis na makaron z brokułem przygotowywałam już wielokrotnie i za każdym razem znikał w mgnieniu oka. Jeśli lubicie takie proste dania z makaronem, to mam jeszcze kilka pomysłów na jego wykorzystanie :) Smacznego!
Makaron z brokułem
Składniki:
- 300 g ulubionego makaronu
- 1 mały brokuł
- 2-3 ząbi czosnku
- 1/4 szklanki tartego sera cheddar
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
W dwóch garnkach (dużym i średnim) zagotuj osoloną wodę. Do dużego garnka wsyp makaron, wlej jedną łyżkę oliwy i gotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu (najlepszy jest al dente), następnie makaron odsącz – pamiętaj, aby zachować jedną szklankę wody po gotującym się makaronie. Do średniego garnka wrzuć brokuł podzielony na różyczki (powinien być al dente).
W dużym garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i podsmażaj go na złoty kolor. Następnie zmniejsz ogień, dodaj ugotowany i odsączony makaron, dokładnie wymieszaj, dodaj starty ser, sól i świeżo mielony czarny pieprz (do smaku) i dokładnie wszystko wymieszaj.
Na końcu dodaj ugotowany brokuł, podzielony na małe różyczki. Do makaronu dodaj około 1/2 szklanki wody po gotującym się makaronie i wszystko razem wymieszaj. Gdy danie jest zbyt suche dodaj jeszcze odrobinę wody.
Podawaj w miseczkach, posypane odrobiną tartego sera.